Terug naar projecten

Stellenbosch

Veerdijk - Wormer

Urban Fabric Development _ projecten_Veerdijk stellenbosch_veerdijk 44_schilderij

In het kort

Aan de Veerdijk in Wormer herontwikkelen we de locatie van een bedrijfsruimte tot een appartementencomplex met een gemengde functie in de plint. We verlengen de historische Zaanwand en verbinden de openbare ruimte met de lokale infrastructuur. Op deze manier brengen we deze van oudsher industriële plek aan de Zaan weer tot leven.

Samen met omwonenden en de gemeente hebben we gewerkt aan een het volume en programma met voornamelijk wonen. Daarvoor is het nodig dat het bestemmingsplan wordt gewijzigd. Met deze invulling komen we tegemoet aan de wens van de gemeente om de historische Zaanwand aan te helen en leveren we een bijdrage aan de behoefte om meer woningen in dit gebied te realiseren. In de Zaanstreek / Waterland zijn tot 2025 circa 12.760 woningen nodig. De Veerdijk 44 past met haar locatie in de verdichtingsopgave die voor de gemeente in het verschiet ligt. Wilt u op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen aan de Veerdijk? Stuur dan een e-mail naar veerdijkwormer@urban-fabric.nl o.v.v. Inschrijven nieuwsbrief.

Urban Fabric Development_Veerdijk Wormer

Fase 1 Ontrafelen

De Veerdijk: een iconische locatie aan de Zaan

De Veerdijk in Wormer is een dynamische cultuurhistorische locatie aan de Zaan, dé plek in Nederland waar de ooit vermaarde voedingsindustrie ontstond. Unieke pakhuizen en gebouwen van (cultuur)historische waarde karakteriseren deze omgeving.

Naast het cultuurhistorische karakter van deze plek heeft deze locatie nog andere waardevolle ruimtelijke kwaliteiten, zoals het zicht op de Zaan en de nabijheid van natuurgebied Het Zwet. Dat maakt de Veerdijk een uitzonderlijk mooie plek om te wonen en te werken. Voor het ontrafelen van de omgeving spraken we met buurtbewoners over hoe zij deze buurt ervaren en wat zij als fijne plekken zien. Ook deelden zij met ons hun bezorgdheden over de mogelijke impact van nieuwe (woningbouw)ontwikkelingen in het gebied. Met een klankbordgroep, samengesteld uit direct omwonenden, spraken we in drie sessies verder door over het volume van het gebouw en wat voor een programma hierbij zou kunnen passen.

Urban Fabric Development _ Projecten _ Veerdijk _ Stellenbosch _ Unieke pakhuizen VERSIE 2

Fase 2 Ontwikkelen

Ontwikkelen met respect voor het verleden

Langs de Zaan mag stedelijker worden gebouwd, maar voor Urban Fabric is het belangrijk dat deze nieuwe ontwikkeling aansluit op de bestaande historische bebouwing. Alleen op deze manier kun je met respect voor het verleden de Zaanwand op deze plek versterken.

Ook willen we met deze herontwikkeling bijdragen een gemêleerde wijk. De 3.500 m² grote kavel krijgt daarom een mix van grote en kleine woningen die worden aangeboden in de sociale, middeldure en vrije sector. De commerciële ruimte op de begane grond biedt gelegenheid om voorzieningen voor de buurt te realiseren. Buurtbewoners worden geïnformeerd over en betrokken bij onze (concept)plannen. Als het aan de klankbordgroep ligt zouden bijvoorbeeld initiatieven met een dagfunctie onderdeel van het plintprogramma kunnen zijn. De herontwikkeling verloopt stapsgewijs en op dit moment werken we toe naar een bestemmingsplanwijziging. Lees hier meer over de stappen in dit proces en de voortgang.

4 Urban Fabric Development _ projecten_Veerdijk stellenbosch_veerdijk 44_ levendig gezellig horeca

Fase 3 Ontketenen

Ruimte voor sociale cohesie

In al onze projecten willen we de sociale cohesie bevorderen. Daarom zijn we een concept aan het ontwikkelen waarin interactie centraal staat.

Zo ontwerpen we openbare ruimte die verbonden wordt met de bestaande infrastructuur; we laten de groene slinger aan het Merckenrif doorlopen tot aan de westzijde van het gebouw en ontwerpen aan de oostzijde een binnengebied dat uitnodigt tot ontmoeting en ontspanning. Op de begane grond denken we eraan een ruimte in te richten voor gemeenschappelijk gebruik. Door een gezonde mix van type woningen te realiseren (klein en groot, sociaal, middelduur en vrije sector) dragen we bij aan een gedifferentieerde, inclusieve woonomgeving. We realiseren een programma waar ook de buurt wat aan heeft, waarbij we streven naar een positieve impact op de omgeving.

5 Urban Fabric Development - projecten - veerdijk fase 3 horeca aan de kade