Back to projects

De Klaproos

Klaprozenweg - Amsterdam

Urban Fabric Development De Klaproos_render Zecc Architecten

in het kort

DE KLAPROOS: EEN MIX VAN WONINGEN, DETAILHANDEL EN SUPERMARKT

In de komende jaren verandert bedrijventerrein Klaprozenbuurt in Amsterdam-Noord stapsgewijs in een gemengde stadsbuurt. In samenwerking met Hoorne Vastgoed -een zusterbedrijf van supermarktketen Vomar- ontwikkelt Urban Fabric drie mixed-use gebouwen.

De herontwikkeling voorziet in een stoere stedelijke leefomgeving met rijke architectuur en veel ruimte voor groen en ontmoeten. Met een totaal programma van 16.000 m2 BVO zijn de woningen, detailhandel en overige bedrijvigheid verdeeld over de drie gebouwen. De supermarkt Vomar krijgt er een prominente plek. Met dit ontwerp en een specifiek programma dragen wij bij aan een toegankelijke en inclusieve buurt.

Urban Fabric Development_De Klaproos_ontwerp en render Buro Ruim
Urban Fabric Development binnenplein De klaproos_ontwerp en render Zecc architecten

Fase 1 Ontrafelen

Klaprozenbuurt: een bedrijventerrein met extensief ruimtegebruik

43.000 vierkante meter aan garages, meubelwinkels en bouwmarkten; bedrijventerrein Klaprozenbuurt kenmerkt zich door economische bedrijvigheid. De eigendomssituatie is er versnipperd en de gemeente vindt dat er van de ruimte niet optimaal gebruik gemaakt wordt. Zij ziet liever verdichting én functiemenging.

Na berekening van de gemeente kan door herontwikkeling van deze buurt 250.000 m2 aan bruikbaar oppervlak voor werken én wonen ontstaan. Dat betekent ruimte voor circa 2.000 woningen, met name voor appartementen waar zoveel behoefte aan is. Maar ook ruimte voor waar de huidige bewoners in de omgeving op hopen: parken, groenstroken en voorzieningen zoals scholen en zorg- en welzijnsvoorzieningen. De transformatie zet in op een duurzame groei, zo mag het merendeel van de bedrijven terugkeren als ze geen milieuhinder veroorzaken.

4. Urban Fabric Development_projecten_de klaproos_havenplot_analyse

Fase 2 Ontwikkelen

Uitgesproken ontwerp met rijke plint

Urban Fabric werkt aan de ontwikkeling van drie gebouwen op de hoek van de Klaprozenweg/Polijsterweg. Architectenbureaus Zecc Architecten en Buro Ruim nemen ieder het ontwerp van een ‘eigen’ gebouw op zich, zodat binnen het bouwblok ieder gebouw een eigen beeldtaal krijgt; een wens van de gemeente voor meer diversiteit in de architectuur en dus in het straatbeeld.

Op deze hoek dus geen monomane nieuwbouwblokken met weinig uitstraling en levendigheid, maar een uitgesproken ontwerp met een rijke plint, alzijdigheid in de gebouwen en kwalitatieve openbare ruimte zoals een groen binnenplein. Overeenkomsten tussen de drie gebouwen zijn er ook; groen verbindt de gebouwen onderling met elkaar, ze zijn allen rainproof, hebben aantrekkelijke buitenruimtes en subgeledingen om op sommige plekken de interactie met de omgeving te bevorderen en op andere plekken bewust niet.

Urban Fabric Development_Projecten_klaprozenweg_kaart locatie

Fase 3 Ontketenen

Aansluiten op de menselijke schaal

Ook met dit project aan de Klaprozenweg zetten we bewoners aan tot meer beweging omdat we een toegankelijke, inclusieve en aantrekkelijke omgeving creëren. Samen met de blokpartners ontwikkelen we een groen en deels onverhard binnengebied met veel verblijfskwaliteit.

Een transparante hoge plint geeft reuring en biedt de bewoners en bezoekers de gevraagde voorzieningen. Met de juiste voorzieningen kunnen deze plekken zich ontketenen tot buurtpleinen met ruimte voor spelen en ontmoeten. Kenmerkend in het ontwerp is de stedenbouwkundige setback die op plintniveau een relatie met de straat zoekt en in de daarboven gelegen subgeledingen juist de privacy van de bewoners waarborgt. Ook het programma zoekt een connectie met wijk. Op deze manier sluit het ontwerp aan op de menselijke schaal en brengt de herontwikkeling interactie, activiteit en voldoening teweeg in zowel straat, buurt als stad.

6 Urban Fabric Development - projecten - klaproos _ fase 3 gezellig sociaal gemixte plint