Back to stories

“Meer groen voor Buiksloterham”

Urban Fabric Development_Projecten_Porters_achterzijde gemeenschappelijke tuin

Amsterdam-Noord is sinds de komst van de ‘tuindorpen’ onlosmakelijk verbonden met natuur en groen. Er is geen stadsdeel waarin zoveel straten en buurten vernoemd zijn naar planten en kruiden. “Floradorp, Mosveld en Disteldorp zijn een begrip, maar anders dan de straat- en buurtnamen doet vermoeden, is een deel van Amsterdam-Noord erg ‘stenig’ geworden”, vindt architect Gloria Mazzucchelli. “Met name rondom de nieuwbouw in Buiksloterham, terwijl genoeg groen essentieel is voor een goede en gezonde leefomgeving.”

In het Amsterdamse Buiksloterham wordt er de laatste tijd veel bijgebouwd. “Helaas wordt daarbij nog weinig nieuw groen aangeplant”, geeft Gloria aan. Samen met haar collega’s van Buro Ruim is zij verantwoordelijk voor het ontwerp van Porters, een woongebouw met 25 appartementen gelegen aan de Distelweg in Buiksloterham. In opdracht van projectontwikkelaar Urban Fabric Development ontwerpt dit architectenbureau niet alleen het gebouw, maar ook de bijbehorende gemeenschappelijke tuin; één van de pluspunten van dit woongebouw.

Volgens Gloria gaat voor de huurders in dit nieuwbouwproject deze gemeenschappelijke tuin echt van toegevoegde waarde zijn. Gloria: “Als ik een gebouw aan het ontwerpen ben, denk ik aan de gebruiker. Hoe kunnen we de woonomgeving zo aangenaam mogelijk maken? Naast ruimte en licht in de woning is voldoende groen in je omgeving essentieel. Groen dat je ook echt zelf kan voelen en ervaren. Dus kozen we ervoor een tuin te ontwerpen die door alle bewoners te gebruiken is. Gelukkig sluit deze visie ook aan bij die van Urban Fabric Development, daarmee weet je dat het ook echt uitgevoerd gaat worden.”

“In een wilde tuin mag de distel niet ontbreken”

Het tuinconcept van het architectenbureau is geïnspireerd op het organische verloop van de natuur. Dat betekent een onverharde ondergrond, een meanderend grindpad met gras en bomen, landschappelijke beplanting afgewisseld met wilde accentbeplanting, een sedum dak voor de fietsenberging en een haagbegroeiing tegen de stalling. “Dit maakt de tuin tot een prettige plek om straks te verblijven én het levert een fijn uitzicht vanaf de balkons op. Daarnaast dragen we bij aan de biodiversiteit in de buurt.”

In een wilde tuin gelegen aan de Distelweg mag de distel zelf natuurlijk niet ontbreken. Gloria: “Verderop is er zelfs een buurt die Disteldorp heet. Er bestaan heel veel distelachtige soorten, maar wij kozen voor deze tuin de veeldoornige distel Carduus acanthoides, een plant uit de composietenfamilie Asteraceae. Deze is vaak terug te vinden op braakliggend terrein en in ruig gebied en geeft door zijn stekeligheid de tuin wat natuurlijke rauwheid mee. Die uitstraling past ook bij het karakter van het sterk in ontwikkeling zijnde Amsterdam-Noord. Sterk en weerbarstig als distels zijn, waren ze vroeger in de middeleeuwen zelfs het zinnebeeld van weerbaarheid. Dat past symbolisch ook mooi bij onze ambitie om een gebouw en tuin e ontwerpen die de tand des tijds kan doorstaan.”

 

Vloeiende overgang tussen collectieve tuin en groen binnengebied

Het tuinontwerp sluit aan bij het woonconcept voor Porters: healthy urban living. “Voor de tuin betekent dat, naast veel groen, ook moestuinbakken voor bewoners, een boekenkast voor de buurt en plekken voor ontspanning en interactie. Voor de kant die grenst aan het autovrije binnengebied koos het architectenbureau bewust voor een lage zitrand en lage wintergroene beplanting. “Op die manier loopt de tuin vloeiend over in het openbare gebied, een subtiele overgang die de relatie verzacht tussen de semi-privaat terrein en openbare ruimte.”

In totaal zijn er in de buurt drie zogenaamde ‘binnengebieden’: het Albert Molhof, het Ton van Duivenhovenhof en het Ina van Faassenhof. Delva Landscape architecture urbanism ontwierp deze pleintjes en gaf ze ieder een eigen karakter mee. Gloria: “Het plein grenzend aan Porters krijgt een bosrijke polderbeplanting, een concept van robuuste groene basisbeplanting met bloeiende soorten en varens als accentbeplanting. En dat is mooi, want hiermee breid je voor de bewoners ook het gevoel van groenbeleving uit, straks weet je bijna niet meer waar de tuin stopt en het binnengebied begint.”

Meer informatie over dit project is hier te vinden. De 25 appartementen van Porters worden verhuurd via Van der Vorm Vastgoed. Het project is een samenwerking tussen Van der Vorm Vastgoed Groep (belegger), Urban Fabric Development (projectontwikkelaar), Buro Ruim (architect), Van Bekkum (aannemer) en De Alliantie (gebiedsontwikkelaar).